Kolagēns – atslēga uz optimālu zarnu veselību?

Kolagēns – atslēga uz optimālu zarnu veselību?

Ievietoja Urban Green

Kolagēns – atslēga uz optimālu zarnu veselību?

Var šķist, ka veselības un labsajūtas pasaulē fokusēšanās uz zarnu veselību ir tikai pēdējo gadu tendence, taču tā nebūt nav kārtējā pārejošā iedoma – dziļa izpratne par sakārtotas gremošanas sistēmas nozīmi tiek pārmantota jau tūkstošiem gadu.

Dažādu pasaules kultūru senās medicīnas prakses ir atzinušas zarnu veselības nozīmi vispārējās organisma labsajūtas uzturēšanā. Ājurvēda, viena no vecākajām holistiskajām dziedināšanas sistēmām, liek ievērojamu uzsvaru tieši uz gremošanas un zarnu veselību. Ājurvēdas filozofijā gremošanas uguns jeb "Agni" tiek uzskatīta par veselības saglabāšanas pamatu. Tradicionālajā Ķīnas medicīnā ārstniecības augus, akupunktūru un uztura ieteikumus parasti izmanto, lai novērstu gremošanas traucējumus un veicinātu zarnu veselību. Pat sengrieķu ārsts Hipokrāts esot teicis: „Visas slimības sākas zarnās”.

Mūsdienu zinātne un inovatīvās prakses arvien pārliecinošāk apstiprina šo tradicionālo pieeju teoriju. Būtisks ir fakts, ka visas organisma sistēmas ir savstarpēji saistītas un zarnas šajā kopējā mijiedarbībā spēlē galveno lomu. Jo efektīvāk darbojas zarnas, jo vairāk barības vielu organisms spēj absorbēt un asimilēt, lai nodrošinātu veselību un enerģiju. Pateicoties šai sistēmu vienotībai, zarnu labsajūtas uzturēšana var sniegt vairākus ieguvumus arī citām orgānu sistēmām, piemēram, uzlabot ādas kvalitāti. Zarnās mīt sarežģīta vairāku triljonu baktēriju ekosistēma, kas ietekmē visu organismu, sākot no imūnsistēmas, līdz mūsu garastāvoklim un garīgajai veselībai.

Viena no svarīgākajām uzturvielām un dzīvesveida faktoriem, kas ietekmē mūsu zarnu veselību, ir kolagēns. Aplūkosim plašāk šī viedā proteīna spēju bagātināt un atbalstīt zarnas.

Kas ir kolagēns? Kolagēns ir cilvēka organisma strukturālais proteīns jeb olbaltumviela. Tas nodrošina elastīgu un izturīgu struktūru dažādām ķermeņa daļām, piemēram, ādai, kauliem, cīpslām, saistaudiem, asinsvadiem un jā, arī zarnām un kuņģim. Kolagēns sastāv no specifiskām aminoskābēm (būvmateriāliem), dažas no tām ir arī nozīmīgi elementi izturīgas un optimālas zarnu darbības nodrošināšanā.

Neatklātais potenciāls
Kolagēns, iespējams, nav pirmā lieta, kas jums iešaujas prātā, domājot par zarnu veselības atbalstīšanu. Nesen veiktajā klīniskajā pētījumā (1) tikai 30% aptaujāto zināja, ka kolagēns ir nozīmīgs zarnu veselībai un var palīdzēt gremošanai.

Lai gan aptaujāto grupas informētības statistika bija zema, pēc regulāras 10g kolagēna peptīdu pievienošanas uzturam 93% šī pētījuma dalībnieku astoņu nedēļu laikā ievēroja gremošanas uzlabojumus, tostarp retāku vēdera uzpūšanos un kopējo komforta sajūtu vēderā.

Atšķirībā no citām organisma sistēmām, piemēram, ādas, locītavu, kaulu un pat sirds veselības, zinātniskās kolagēna ieguvumu izpētes metodes ir nedaudz sarežģītākas dēļ zarnu dziļās atrašanās vietas ķermenī. Mērīšanas faktori, piemēram, zarnu gļotāda un mikrobu aktivitāte, rada unikālus izaicinājumus, tādēļ lielākā daļa pašreizējo pētījumu notiek “in vitro” vai izmantojot dzīvnieku modeļus.

Neskatoties uz to, kolagēns (dažādās formās) kopš senas vēstures ticis izmantots, lai palīdzētu dziedināt zarnas.

Kaulu buljona pirmsākumi
Barojošs ēdiens, kas visbiežāk tiek rekomendēts zarnu atveseļošanai (tā sastāvā esošā kolagēna dēļ) ir kaulu buljons. Kolagēns ir izmēra ziņā liela molekula. Garās šķiedrveida aminoskābju ķēdes dēļ kolagēns bieži ir pārāk apjomīgs, lai mēs to neapstrādātā veidā spētu sagremot, tādēļ mums vispirms to vajadzētu sadalīt. Buljona gatavošanas procesā šī olbaltumvielu molekula tiek sašķelta un organisms var pilnvērtīgi absorbēt šo kolagēnu. Kolagēna peptīdu uztura bagātinātājos kolagēns tiek sadalīts, izmantojot hidrolīzi, vēl mazākās molekulās ar precīzu svaru, ko organisms var viegli uzņemt.

Lai arī senie līdzekļi un metodes ir tas, uz ko Ancient + Brave balstāmies, meklējot iedvesmu, mēs tomēr mīlam inovācijus pieskārienu - veidu, kā padarīt šos laika gaitā pārbaudītos līdzekļus pieejamākus un ērtākus mūsdienu cilvēka dzīvei. Kaulu buljons satur arī citas vērtīgas uzturvielas un garšaugus, kas var būt noderīgi zarnu veselībai. Tomēr, kā uztura speciāliste, iesakot klientiem kaulu buljonu esmu novērojusi vairākas problēmas: garša, laiks un efektivitāte.

Garšas izjūta katram ir ļoti individuāla. Lai gan daži cilvēki ar lielāko prieku izdzers savu ikdienišķo tasīti kaulu buljona, citi nebūs pietiekami iedvesmoti to padarīt par ikdienas sastāvdaļu. Pētījumos ir pierādīts, ka regulāra kolagēna lietošana sniedz labākos rezultātus, tāpēc, ja tas netiek lietots katru dienu, nav iespējams gūt tā maksimālo labvēlīgo efektu. Kaulu buljona pagatavošanai nepieciešams ilgs laiks – 12 stundas. Mūsdienu cilvēku aizņemtajā un piepildītajā ikdienas ritmā buljona pagatavošana var būt īsts izaicinājums. Visbeidzot, nav iespējams noskaidrot, cik daudz kolagēna tiek uzņemts ar katru kausiņu buljona, tā daudzums var nebūt pietiekams. Nesenie pētījumi vēsta, ka kolagēns uztura bagātinātāju veidā ir efektīvāks, pateicoties augstākai aminoskābju koncentrācijai (2).

Zarnu sieniņu integritāte
Cilvēkiem, kas cenšas optimizēt gremošanas sistēmas darbību, galvenais mērķis parasti ir atbalstīt tajās mītošos mikroorganismus. Tomēr, ne mazāk svarīgi ir aplūkot vietu, kur mājo šī mikrobu ekosistēma – tās ir zarnu sieniņas.

Domājiet par savu zarnu gļotādu kā ārējās pasaules un jūsu iekšējā ķermeņa saskarni. Ir būtiski, lai jums būtu spēcīga, izturīga zarnu barjera, kas novērš nevēlamu vielu iekļūšanu asinsritē un to izraisītu imūnreakciju, kas var izpausties kā alerģijas, nepanesības un iekaisumi. Pavājinātu zarnu aizsargspēju nereti sauc par „Caurumotās zarnas sindromu”.

Šīs dabiskās barjeras stiprināšana, izmantojot kolagēnā esošās aminoskābes, īpaši glicīnu un prolīnu, var ne tikai palīdzēt risināt ar zarnām saistītas problēmas, bet arī veicināt veselīgu imūnsistēmu, kuras liela daļa atrodas zarnās (3).

Brīnumainais mikrobioms
Pēdējā desmitgadē mikrobu zinātne ir guvusi patiešām lielu popularitāti uztura pētījumu vidū, taču mēs vēl joprojām esam „uzrakuši” tikai informācijas „virsslāni”. Mums šobrīd ir zināms, ka:
a) mēs esam vairāk mikrobi, nekā cilvēki un b) rūpējoties par saviem mikrobiem, tie parūpēsies par mums. Ir dažādi faktori, kas ietekmē mūsu zarnu mikrobiomu dienu pēc dienas, stundu pēc stundas.  
Šķiedrvielām, raudzētiem pārtikas produktiem, probiotikām, prebiotikām, cukura uzņemšanai, gavēšanai un stresa līmenim ir ietekme uz to, vai šie mikrobi būs līdzsvaroti un labvēlīgi (vai nebūs) mūsu veselībai.

Runājot par kolagēnu, nesen veiktā 2023. gada pētījumā (4) tika uzsvērts kolagēna peptīdu kā prebiotiku potenciāls, saistot tos ar pozitīvām izmaiņām zarnu mikrobiomā. Citā pētījumā dzīvniekiem tika aplūkota kolagēna peptīdu iespējamā ietekme uz zarnu mikrobiotu, parādot dažu iekaisumus veicinošo šūnu (citokīnu, kas, kā zināms, veicina zarnu disbakteriozi) samazināšanos. Vai kolagēna iekļaušana mūsu uzturā varētu veicināt mūsu mikrobioma veselību? Vēl viena aizraujoša, jauna pētījumu joma, kurai būtu vērts sekot līdzi.

Liesmu savaldīšana
Iekaisumi nereti ir milzīga problēma tiem, kas bieži saskaras ar zarnu darbības traucējumiem. Iekaisumu mazinošu produktu lietošana un nepatīkamā stāvokļa saasinošo pārtikas produktu un dzīvesveida faktoru izslēgšana būtu galvenie soļi pretī problēmas risinājumam. Maz zināma un vēl joprojām pētīta kolagēna peptīdu priekšrocība ir pretiekaisuma iedarbība. Lai gan tas ir jauns zinātnes virziens, ir pierādīts fakts, ka kolagēns var piedalīties sliktas zarnu veselības izraisītu iekaisumu mazināšanas procesos.

Piesardzībai
Lielākajai daļai cilvēku kolagēns ir lielisks līdzeklis zarnu atbalstam, taču retos, individuālos gadījumos, slimojot ar specifiskām zarnu slimībām, var būt nepieciešama piesardzība kolagēna lietošanā. Tiem, kuriem ir aizdomas par rauga sēnīšu (Candida) pārmērīgu augšanu organismā, pirms kolagēna iekļaušanas zarnu atbalstošajā uztura rutīnā, var būt nepieciešama zarnu mikrobiotas līdzsvara atjaunošana.

Oksalātu saturs kolagēnā, savienojoties ar oksalātu prekursoriem, ko izdala rauga sēnīte, var potenciāli izraisīt nevēlamu oksalātu uzkrāšanos ķermenī. Svarīgi atzīmēt, ka pārtikas produkti ar augstu oksalātu saturu, piemēram, spināti, ogas, saldie kartupeļi, kā arī kolagēns, parasti ir veselīga uztura izvēle un nerada problēmas, ja nav konstatēta kāda konkrēta diagnoze, piemēram, rauga sēnīte. Candida sēnītes augšanu parasti kontrolē mūsu imūnsistēma un labi līdzsvarota zarnu mikroflora. Tāpēc, lai risinātu šo konkrēto veselības problēmu, ir ārkārtīgi svarīgi ievēror pilnvērtīgu, daudzveidīgu un veselīgu uzturu, lai veicinātu zarnu imunitāti. Tas ietver cukura un vienkāršo cieti saturošo pārtikas produktu (piemēram, balto miltu, pāstrādātas pārtikas), kā arī pārtikas ar augstu oksalātu saturu un fermentētas pārtikas (kas citos gadījumos ir labvēlīga zarnu veselībai) patēriņa samazināšanu. Tomēr šī ir tikai īstermiņa diēta, kuras mērķis ir atjaunot pilnu uzņemamo pārtikas produktu un uzturvielu klāstu pēc tam, kad Candida ir atkārtoti pārbaudīta un tās izplatība apturēta. Efektīva stresa pārvaldība, pietiekama miega nodrošināšana un citu imūnsistēmu atbalstošu faktoru ievērošana arī ir būtiska visaptverošas zarnu veselības atbalstīšanai šādos gadījumos.

Kopsavilkums
Kolagēns pārliecinoši ieņem savu vietu zarnu veselības veicināšanas sabiedroto sarakstā, kurā iekļauti dažādi uztura elementi, sastāvdaļas un dzīvesveida faktori. Sinerģijā ar daudzveidīgu un sabalansētu uzturu kolagēns veicina vispārējo kuņģa-zarnu trakta sistēmas labsajūtu, atbalstot tās strukturālo integritāti un darbību.

 

 

 

← Vecāks ieraksts Jaunāks ieraksts →

News

RSS
KĀ VEGĀNAIS KOLAGĒNS ATŠĶIRAS NO KLASISKĀ KOLAGĒNA?

KĀ VEGĀNAIS KOLAGĒNS ATŠĶIRAS NO KLASISKĀ KOLAGĒNA?

Autors Urban Green

Klasiskajos liellopu izcelsmes kolagēnos garās aminoskābju ķēdes, kas veido polipeptīdus, atrodoties lielajā kolagēna molekulā, galvenokārt sastāv tikai no 5 galvenajām aminoskābēm – glicīna, prolīna, hidroksiprolīna, arginīna un...

Lasīt vairāk
MĒRĶTIECĪGI PĀRDOMĀTS, AUGSTAS EFEKTIVITĀTES AUGU VALSTS UZTURS.

MĒRĶTIECĪGI PĀRDOMĀTS, AUGSTAS EFEKTIVITĀTES AUGU VALSTS UZTURS.

Autors Urban Green

Neatkarīgi no tā, vai esat stingrs vegāns, vai tikai esat ceļā uz augu valsts balstītu diētu, ir daudzi faktori, kurus svarīgi ievērot, lai nodrošinātu, ka jūsu...

Lasīt vairāk